Amit jó tudni a vízről

2015.10.12 17:55

                 AMIT JÓ TUDNNI A VÍZRŐL!!!!!

A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele.

Víz nélkül nincsen élet, sőt többek között a víznek is köszönhető, hogy mára ilyen sokszínű állat- és növényvilág alakulhatott ki bolygónkon, amely fejlődéstörténetének csupán utolsó pillanataiban jelent meg az ember. Az élő szervezet alapja a víz, és elmondható, hogy nincs semmi a Földön, ami azt teljes mértékben nélkülözni tudná.

A mi „Kék Bolygónk” háromnegyed részét borítja víz, de azt tudnunk kell, hogy vízkészletünk 97 %-a tengervíz, több mint 2%-a található meg sarki jégként és még egy százalékot sem tesz ki a rendelkezésünkre álló édesvíz.

A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. Az egyetlen megújuló vízforrásunk az esővíz, és a környezetszennyezés egyre fenyegetőbb a felszíni és a felszínalatti vizeinkre nézve.  Az ENSZ előrejelzései szerint 2025-re a világ népességének 35 %-át fenyegeti majd vízhiány, jelenleg minden ötödik ember nem fér hozzá ivóvízhez.

Miért is olyan fontos számunkra ez a viszonylag egyszerű anyag?

Tudta-e?

A víz hiányára sokkal érzékenyebben reagál a szervezet, mint bármely szilárd étel megvonására.

- Étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz megvonása azonban már 4-5 nap (nagyon jó egészségi állapot esetén egy hét) alatt végzetessé válhat.

- Szomjazás esetén a szervezet először az izomból vonja el a nélkülözhetetlen vízmennyiséget, s ez az izmok fokozott ingerlékenységével, valamint fájdalmas izomgörcsökkel járhat.

A víz jelentős mennyiségével tűnik ki az emberi szervezetet felépítő vegyületek közül. Az újszülöttek testének kb. 70%-a víz, mely később az élet előrehaladtával folyamatosan csökken, így elmondható, hogy a felnőtt ember szervezete átlagosan 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz.

A szervezetben lévő víz nem egységes tömegként van jelen, hanem úgynevezett vízterekben oszlik meg. Megkülönböztethetünk sejten belüli és sejten kívüli víztereket, melyek közül az utóbbit tovább tagolhatjuk vérplazmára és a sejtek közötti állományra. (A szervezet vízkészletének mintegy 66 %-a sejten belül, 34 % pedig sejten kívüli helyezkedik el.)

Tudta-e?

Szerveink különböző mértékben tartalmazhatnak vizet

- Legkevesebb a fogakban 10%, a csontokban 22%, és a zsírszövetben 30% található.

- Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a és az izmok 70%-a víz.  (1, 8, 11) A víz élettani szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A legtöbb létfontosságú folyamat vizes közegben megy végbe, így az is érthető, miért olyan fontos a szervezet megfelelő hidratáltsága. (2)

A víz nem csupán fő alkotórésze a testet felépítő sejteknek, hanem számtalan biokémiai folyamat kiindulási és végterméke. Lehetővé teszi a vérkeringést és befolyásolja a vér összetételét. Biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásban. Segíti a testhőmérséklet szabályozását és az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását. Testünkben a víz egyben oldószer, vivőanyag, hőtároló és hűtőfolyadék.

Annak ellenére, hogy a szervezet víztartalma viszonylag állandó, folyamatos cserélődésben van. A napi átlagos vízveszteség kb. 2,3-2,5 l, de mivel egészséges szervezetben a folyadékfelvétel és -leadás egyensúlyban van, ugyanennyi vizet veszünk fel folyadékok és egyéb táplálékok formájában. A szervezet vízháztartását összetett ideg- és hormonális folyamatok szabályozzák.

Vízfelvétel (ml)

Vízleadás (ml)

 

Folyadék formájában

1300

Vizelet

1300

 

Egyéb táplálék formájában

700

Bőrön keresztüli párolgás (izzadás nélkül)      

600

 

Szervezeten belüli oxidációs folyamatok      

300

Légzési pára

300

 

 

 

Széklet

100

 

Összesen

2300

 Összesen

2300

A szervezet vízháztartásának egyensúlya A vízfelvétel alapvető ingere a szomjúságérzet, melynek idegi központja a hipotalamuszban található.

Ha azonban a vízháztartás egyensúlya megbillen, csökken a vízfelvétel, vagy a szervezet többfolyadékot veszít, mint amennyit felvesz, kiszáradunk. A dehidráció jellemző tünetei lehetnek a száraz nyelv és nyálkahártyák, aláárkolt szemek, hűvös végtagok, sápadt bőr és a csökkent vizeletmennyiség. Tartós fennállásának következményeként felgyorsulhatnak az öregedési folyamatok, lerakódnak a salakanyagok, és vesekő alakulhat ki. Besűrűsödhet a vér, melynek hatására testünk egyes részei oxigénhiányos állapotba kerülhetnek.

Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, fejfájás és koncentráció zavar léphet fel. Ha testtömegünk folyadéktartalmának 5%-át elveszítjük, akkor munkaképességünk akár 30%-kal is csökkenhet. 10 % folyadékveszteség zavarodott állapothoz vezet, sérülhetnek az agyi erek, bevérzések, bénulások és izomgörcsök keletkezhetnek. A test 20 %-os folyadékvesztesége esetén leállhatnak a vesék és a keringés, amely halálhoz vezet.

Mivel különböző életkorokban másképp érzékeljük a szomjúságot, a folyadékhiányra leginkább az idősek és a gyerekek érzékenyek.

Ellenkező esetben, nagy mennyiségű folyadékfelvétel esetén a testnedvek felhígulnak. Ekkor vízmérgezésről beszélünk. A vesék képtelenek kiválasztani a nagy mennyiségű vizet, így az kiáramlik a sejtekbe, eszméletvesztést, kómát és görcsrohamot okozva.

Folyadékszükségletünk egyénenként igen változó lehet. Erősen függ a külső és belső hőmérséklettől, a levegő páratartalmától, életkorunktól, táplálkozásunktól, fizikai aktivitásunktól, illetve a verejtékezés nagyságától.

 

Folyadékszükséglet

Korcsoport

Folyadékigény ml/testtömeg-kg

4-10 év

85

11-14 év

60

15-18 év

38-42

19 év felett

38-41

 

Egy felnőtt embernek tehát naponta kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége, amelyet részben folyadékfogyasztással (1,5-2 liter), részben a táplálkozás során magas víztartalmú ételekkel (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök, stb.) tudjuk fedezni.

Mint tudjuk, legjobb ital a tiszta víz!

Vizek fajtái és csoportosítása

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarország vízkészletei kiemelkedő méretűek. A felszín alatti vizek, így az ivóvíz minősége igen jó, 70 %-a kifogástalannak mondható.

Életünk során sokféle vizet fogyasztunk, egy ember évente közel 1000 liter folyadékot iszik, s eközben akár több mint 200 kg kőzetet „fogyasztunk el”, különböző oldott ásványi anyagok formájában. 

Amikor emberi fogyasztásra szánt vizekről beszélünk, többféle kategóriákat kell megkülönböztetnünk, úgy mint természetes ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz és ivóvíz.

Természetes ásványvíz

Természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely ásványianyag- és nyomelem tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó. Az ásványvizek literenként legalább 500 mg oldott sót tartalmaznak, de még az 50 mg/l oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz is lehet ásványvíz, ha valamely oldott anyaga illetve biológiailag aktív anyag elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt határértéket. Napjainkban inkább olyan vizeket választunk mindennapi fogyasztásra, melyben minél kevesebb az oldott anyagok mennyisége. A nagy oldott anyag tartalmú vizek sokszor csak gyógyvízként kerülnek forgalomba.

Gyógyvíz

A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek orvosilag bizonyítottan gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizek nem fogyaszthatók napi rendszerességgel.

Forrásvíz

A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyén meg kell felelnie az ivóvízrendelet előírásainak.

Csapvíz

Földalatti, felszíni vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő mielőtt a vezetékbe kerül. A megfelelő minőség érdekében többféle fizikai, kémiai és mikrobiológiai beavatkozást végeznek.

Szikvíz

Más néven szódavíz, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan ivóvíz. Érdekessége, hogy feltalálója Jedlik Ányos, így hungarikumnak tekinthető.

Ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványi só pótlását egyaránt szolgálja, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Ilyenek a kalcium, magnézium, kálium és nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor, a jód és a szilícium is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg a víz ízét, ami jellemző lehet településenként, vagy régiónként. A természetes vagy hozzáadott szénsavtartalom pedig tovább növeli az üdítő hatásukat.

Az ásvány- és gyógyvizeket összetételük, és az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk szerint csoportosítjuk. Egyes vizeknek összetett változatai is előfordulnak, ezért ugyanaz a víz több csoportba is tartozhat. 

Tippek és javaslatok különböző ásványvizek fogyasztására

Rendszeres fogyasztásra szánt ásványvizek kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a termék minél kisebb – 20 mg/l alatti – nátriumtartalmú legyen (pl. Vivien, Óbudai Gyémánt, NaturAqua, Lillafüredi),  ugyanis sózással így is elég mennyiséget juttatunk szervezetünkbe, valamint a nagyobb Na-tartalmú vizek fogyasztása emelkedett vérnyomás és vizenyők esetén nem ajánlottak.

Egyes ásványvizek és gyógyvizek jótékony hatásúak lehetnek bizonyos emésztőrendszeri panaszok esetén. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a Na-, K-hidrogén-karbonátos ásványvizek (Balfi, Fonyódi, Parádi, Szegedi Anna) jól alkalmazhatóak gyomorsav túltengésnél, illetve epepanaszoknál. Ca-, Mg-hidrogén-karbonátos vizek (Balatonfüredi, Kékkúti, Mohai Ágnes, Parádi) hatékonyak lehetnek csontritkulás esetén, a vastartalmú vizek (Parádi Clarissa forrás, Mohai Stefánia forrás, Csopaki víz) pedig vashiányos állapotokban. A jódos, brómos vizek (Sóshartyáni Jódaqua, Debrecen, Hajdúszoboszló, Kecskemét, Eger) a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, epe és hasnyálmirigy működés fokozására alkalmasak.

A keserűsós gyógyvizek, szulfátion, Na-glaubersós, Mg-tartalmú vizek (Mira, Hunyadi János, Ferenc József) kiválóan használhatók gyomor és epepanaszokban. Hashajtóhatásuk igen jelentős, székrekedés megelőzésére is hasznosak lehetnek, de jó tudni, hogy gyomorfekély, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazhatóak.

Végezetül vigyázzunk az egyszerű szénsavas vizek fogyasztásával – gyomorsav túltengésnél, gyomorfekély esetén, puffadásnál nem ajánlott a fogyasztásuk.

Tippek összefoglalóul:

● Mivel a szomjúság leginkább ivóvízzel oltható, ezért folyadékigényünk jelentős részét  vízzel, ásványvízzel tanácsos fedezni. Rendszeres fogyasztásra válasszuk a kis nátriumtartalmú vizeket!

● A megfelelő folyadékbevitel biztosításához a víz mellett számos lehetőség áll a rendelkezésünkre (natur gyümölcs-és zöldséglevek, cukormentes gyümölcsteák, üdítők, stb.) Fogyasszuk ezeket változatosan, de ésszerűen, mértékkel!

 

 

—————

Vissza


Elérhetőség

A víz hatalma


Az élet vize 

MÁTRA GYÖNGYE   a gyógyító forrásvíz

A víz elsődleges forrása minden életnek.

A test olyan, mint egy szivacs, mely több billió üregecskéből, sejtből áll. Ezek a sejtek hordozzák a bennünk áramló folyadékot. Gondoljuk csak el, testünk több mint 70%-a víz, épp úgy, ahogy aföldünk is több mint 70%-ban vízből áll. A víz igen fogékony anyag. Fizikai formája könnyedén alkalmazkodik környezetéhez, de nem csak fizikai megjelenése képes változásra, molekuláris szerkezete is változik.A környezet energiája, rezgése is képes megváltoztatni a víz szerkezetét. Tudósok által is bizonyított tény, hogy a víz olyan információkat is képes felvenni, tárolni és leadni, mellyel üzenhetünk testünk legkisebb sejtjének is.A víz szervezetünkre gyakorolt hatása, a benne rejlő információtól függ. Felmerül a kérdés, mit művelünk magunkkal,amikor félelemtől, stressztől, bűntudattól vezérelve utáljuk, gyűlöljük magunkat? Mit programozunk ilyenkor a szervezetünket felépítő, alkotó vízbe? Sokan végig sem gondoljuk, hogy betegségünk elsődleges oka bizony abból adódik, hogy olyan információ kerül szervezetünkbe - sokszor tudattalanul-, ami elősegíti a leépülést.Hogyan lehet ezen változtatni? Csakis a pozitív információ bevitelével. Ebben nyújt segítséget a 120 m mélyről feltörő                         MÁTRA GYÖNGYE forrásvíz.Mitől különleges ez a víz? Attól, hogy nem tartalmaz semmiféle fölösleges szennyeződést, és  szeretet energiával van feltöltve. A szeretet energia az emberi élet alapeleme. Kisérletek bizonyították, hogy azok a csecsemők, akik nem kapták meg a számukra megfelelő mennyiségű szeretetet az édesanyjuktól, azok sok esetben nem kívánnak tovább élni. ( Lásd. megmagyarázhatatlan hirtelen cscsemő halálozások.) Azok a fenőttek, akik nem kapják meg a megfelelő szeretetdózist szintén megbetegszenek, (depressziósak lesznek), és egy idő után, már nem kívánnak élni. Ez a csodálatos  forrásvíz, mely nem csak jóízű,de szeretetenergiával feltöltött, segít helyreállítani szervezetünk egyensúlyát. A kút nyolc csapja az ősi próféciák leírása szerint, az égtályaknak megfelelően vannak tályolva. Így gyűjtik be a Világ erejét. Szinte érezhető a 8 féle Víz ízén is a különbözőség. A tudomány mai állása  szerint  a víz úgy viselkedik mint egy folyékony kristály. Ha kihasználjuk ennek a folyékony kristálynak a kiváló információhordozó tulajdonságát, eljutathatjuk szervezetünk minden egyes sejtjébe a gyógyító szeretet energiát. A Mátragyöngye forrásvíz különleges tulajdonsága révén képes a sejteket harmonizálni. A különböző csapokból folyó víz más-más információt közvetít szervezetünk részére. Így lehetőségünk van arra, hogy célirányosan tudjuk sejtjeinknek megküldeni az eredeti (jó) állapot helyreállításához szükséges információt. Az információ célbaérésének eredményeként beindulhatnak a szervezetünk öngyógyítási folyamatai.         

A 8 különböző csapból folyó információt hordozó víz: 

1. csap a szív harmonizálását,

2. csap epe-máj-belek-vese harmonizálását,

3. csap bőr harmonizálását,

4. csap csontok és izületek harmonizálását, 

5. csap vízháztartás harmonizálását,

6. csap  a betegségek folyamán eldeformálódott testrész állapotának  javítását,

7. csap tüdő-légzéssel kapcsolatos panaszok enyhítését,    

8. csap az agy helytelen működése következtében kialakult betegségek tüneteinek enyhítését, 

9. A nyolc csap egyenlő arányú keveréke segít a teljes szervezet egyensúlyának a helyreállításában. 

A már kialakult betegségek figyelembe vételével életmód tanácsadóink javaslatot tesznek arra vonatkozóan, hogy melyik fajta vízből, mennyit kell fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet egyensúlyahelyreálljon. Ha fontos az egészsége, keressen bennünket, szeretettel várunk minden érdeklődőt: Dorogházán (3153 Dorogháza, Szent István u.12