Ez a cikk 4 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. Segítségével képes a szervezet méregteleníteni önmagát, biztosítani az egészséges savbázis-egyensúlyt, és kontrollálni a vérnyomást - és ez még semmi. Ismerd meg alaposabban a víz jótékony hatásait, és fogyj, szépülj, méregteleníts a segítségével!
A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az
emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. A víz jelentős mennyiségével tűnik ki
az emberi szervezetet felépítő vegyületek közül. Az újszülöttek testének
körülbelül 70%-a víz, mely később az élet előrehaladtával folyamatosan csökken
- a felnőtt ember szervezete átlagosan 60%, míg az idős emberé csupán 50%
vizet tartalmaz.
A vérnyomástól a salaktalanításig
A víz élettani szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. Nem csupán fő
alkotórésze a testet felépítő sejteknek, hanem számtalan biokémiai folyamat
kiindulási és végterméke. Lehetővé teszi a vérkeringést és befolyásolja a vér
összetételét. Biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és
felszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában. Segíti a
testhőmérséklet szabályozását és az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását.
Annak ellenére, hogy a szervezet víztartalma viszonylag állandó, folyamatos
cserélődésben van. A napi átlagos vízveszteség körülbelül 2,3-2,5 liter, de
mivel egészséges szervezetben a folyadékfelvétel és -leadás egyensúlyban van,
ugyanennyi vizet vesz fel az ember folyadékok és egyéb táplálékok formájában.
Tudtad?
A víz hiányára sokkal érzékenyebben reagál a szervezet, mint bármely szilárd étel megvonására. Étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz megvonása azonban már 4-5 nap - nagyon jó egészségi állapot esetén egy hét - alatt végzetessé válhat. Szomjazás esetén a szervezet először az izomból vonja el a nélkülözhetetlen vízmennyiséget, és ez az izmok fokozott ingerlékenységével, valamint fájdalmas izomgörcsökkel járhat.
Fiatalon tart, segít a koncentrációban
és szépít
Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, csökken a vízfelvétel, vagy a szervezet
több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz, az kiszáradáshoz vezet. A
dehidráció jellemző tünetei lehetnek a száraz nyelv és nyálkahártyák, aláárkolt
szemek, hűvös végtagok, sápadt bőr és a csökkent vizeletmennyiség. Megfelelő
vízfogyasztás mellett azonban lassulnak az öregedési folyamatok, nem tudnak
lerakódni a salakanyagok, a vér megfelelően híg marad, és a fizikai és a
szellemi teljesítőképesség sem szenved kárt. Ha azonban a testtömeg
folyadéktartalmának 5%-át elveszítjük, akkor a munkaképesség akár 30%-kal is
csökkenhet.
Egy felnőtt embernek naponta körülbelül 2-3 liter folyadékra van szüksége,
amelyet részben folyadékfogyasztással - 1,5-2 liter -, részben a táplálkozás
során magas víztartalmú ételekkel - levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök -
kell fedezni.
A csapvíztől a forrásvízig
Amikor emberi fogyasztásra szánt vizekről beszélünk, többféle kategóriát kell
megkülönböztetnünk. A természetes ásványvíz természetes
állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely
ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében
egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és
hőmérséklete közel állandó. Az ásványvizek literenként legalább 1000 mg oldott
sót tartalmaznak, de még az 50 mg/l oldott anyagnál kevesebbet tartalmazó víz
is lehet ásványvíz, ha valamely oldott anyaga, illetve valamely
biológiailag aktív anyaga elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt
határértéket. Napjainkban inkább olyan vizeket választunk mindennapi
fogyasztásra, melyben minél kevesebb az oldott anyagok mennyisége. A nagy
oldott anyag tartalmú vizek sokszor csak gyógyvízként kerülnek forgalomba.
A gyógyvíz olyan ásványvíz, amelynek orvosilag bizonyítottan
gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra
egyaránt alkalmazhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezek a vizek nem fogyaszthatók
napi rendszerességgel. A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből
származik, és helyben palackozzák. A vízkivétel helyének meg kell felelnie az
ivóvízrendelet előírásainak. A csapvíz földalatti, felszíni
vagy forrásvíz, melyet szűréssel és tisztítással készítenek elő, mielőtt a
vezetékbe kerül. A megfelelő minőség érdekében többféle fizikai, kémiai és
mikrobiológiai beavatkozást végeznek. A szikvíz, más néven
szódavíz, szénsavval telített, bakteriológiailag és kémiailag kifogástalan
ivóvíz. Érdekessége, hogy feltalálója, Jedlik Ányos miatt hungarikumnak
tekinthető.
Hasznos nyomelemek, ásványi anyagok
Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és ásványisó-pótlását egyaránt
szolgálja, hiszen olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára
könnyen feldolgozhatók és beépíthetők. Ilyenek a kálcium, magnézium, kálium és
nátrium, melyek mellett megtalálható a klór, a vas, a cink, a foszfor, a fluor,
a jód és a szilícium is. Az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg
a víz ízét, ami jellemző lehet településenként vagy régiónként. A természetes
vagy hozzáadott szénsavtartalom pedig tovább növeli az üdítő hatásukat.
Tippek és javaslatok különböző ásványvizek fogyasztására
A rendszeres fogyasztásra szánt ásványvizek kiválasztásánál ügyelj arra, hogy a
termék minél kisebb, például 20 mg/l alatti nátriumtartalmú
legyen - ilyen a Vivien, az Óbudai Gyémánt, a NaturAqua és
a Lillafüredi -, ugyanis sózással így is elég mennyiséget juttat az ember
a szervezetébe, valamint a nagyobb Na-tartalmú vizek fogyasztása
emelkedett vérnyomás és vizenyők esetén nem ajánlottak.
Egyes ásványvizek és gyógyvizek jótékony hatásúak lehetnek bizonyos
emésztőrendszeri panaszok esetén. A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a
Na-, K-hidrogén-karbonátos ásványvizek - Balfi, Fonyódi, Parádi, Szegedi Anna
- jól alkalmazhatóak gyomorsav-túltengésnél, illetve epepanaszoknál. Ca-,
Mg-hidrogén-karbonátos vizek - Balatonfüredi, Kékkúti, Mohai Ágnes, Parádi
- hatékonyak lehetnek csontritkulás esetén, a vastartalmú vizek - Parádi
Clarissa forrás, Mohai Stefánia forrás, Csopaki víz - pedig vashiányos
állapotokban. A jódos, brómos vizek - Sóshartyáni Jódaqua, Debrecen,
Hajdúszoboszló, Kecskemét, Eger - a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban,
az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, epe- és hasnyálmirigy-működés
fokozására alkalmasak. A keserűsós gyógyvizek, szulfátion, Na-glaubersós,
Mg-tartalmú vizek - Mira, Hunyadi János, Ferenc József - kiválóan
használhatók gyomor- és epepanaszokban. Hashajtó hatásuk igen jelentős,
székrekedés megelőzésére is hasznosak lehetnek, de jó tudni, hogy gyomorfekély,
hányás, hasmenés esetén nem alkalmazhatóak. Végezetül egy jó
tanács: vigyázz az egyszerű szénsavas vizek fogyasztásával,
gyomorsav-túltengésnél, gyomorfekély esetén, puffadásnál nem ajánlott a
fogyasztásuk.
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
https://www.life.hu/csalad/20110701-meregtelenit-fogyaszt-szepit-es-ingyen-van-a-viz-jotekony.html
—————
A víz elsődleges forrása minden életnek.
A test olyan, mint egy szivacs, mely több billió üregecskéből, sejtből áll. Ezek a sejtek hordozzák a bennünk áramló folyadékot. Gondoljuk csak el, testünk több mint 70%-a víz, épp úgy, ahogy aföldünk is több mint 70%-ban vízből áll. A víz igen fogékony anyag. Fizikai formája könnyedén alkalmazkodik környezetéhez, de nem csak fizikai megjelenése képes változásra, molekuláris szerkezete is változik.A környezet energiája, rezgése is képes megváltoztatni a víz szerkezetét. Tudósok által is bizonyított tény, hogy a víz olyan információkat is képes felvenni, tárolni és leadni, mellyel üzenhetünk testünk legkisebb sejtjének is.A víz szervezetünkre gyakorolt hatása, a benne rejlő információtól függ. Felmerül a kérdés, mit művelünk magunkkal,amikor félelemtől, stressztől, bűntudattól vezérelve utáljuk, gyűlöljük magunkat? Mit programozunk ilyenkor a szervezetünket felépítő, alkotó vízbe? Sokan végig sem gondoljuk, hogy betegségünk elsődleges oka bizony abból adódik, hogy olyan információ kerül szervezetünkbe - sokszor tudattalanul-, ami elősegíti a leépülést.Hogyan lehet ezen változtatni? Csakis a pozitív információ bevitelével. Ebben nyújt segítséget a 120 m mélyről feltörő MÁTRA GYÖNGYE forrásvíz.Mitől különleges ez a víz? Attól, hogy nem tartalmaz semmiféle fölösleges szennyeződést, és szeretet energiával van feltöltve. A szeretet energia az emberi élet alapeleme. Kisérletek bizonyították, hogy azok a csecsemők, akik nem kapták meg a számukra megfelelő mennyiségű szeretetet az édesanyjuktól, azok sok esetben nem kívánnak tovább élni. ( Lásd. megmagyarázhatatlan hirtelen cscsemő halálozások.) Azok a fenőttek, akik nem kapják meg a megfelelő szeretetdózist szintén megbetegszenek, (depressziósak lesznek), és egy idő után, már nem kívánnak élni. Ez a csodálatos forrásvíz, mely nem csak jóízű,de szeretetenergiával feltöltött, segít helyreállítani szervezetünk egyensúlyát. A kút nyolc csapja az ősi próféciák leírása szerint, az égtályaknak megfelelően vannak tályolva. Így gyűjtik be a Világ erejét. Szinte érezhető a 8 féle Víz ízén is a különbözőség. A tudomány mai állása szerint a víz úgy viselkedik mint egy folyékony kristály. Ha kihasználjuk ennek a folyékony kristálynak a kiváló információhordozó tulajdonságát, eljutathatjuk szervezetünk minden egyes sejtjébe a gyógyító szeretet energiát. A Mátragyöngye forrásvíz különleges tulajdonsága révén képes a sejteket harmonizálni. A különböző csapokból folyó víz más-más információt közvetít szervezetünk részére. Így lehetőségünk van arra, hogy célirányosan tudjuk sejtjeinknek megküldeni az eredeti (jó) állapot helyreállításához szükséges információt. Az információ célbaérésének eredményeként beindulhatnak a szervezetünk öngyógyítási folyamatai.
A 8 különböző csapból folyó információt hordozó víz:
1. csap a szív harmonizálását,
2. csap epe-máj-belek-vese harmonizálását,
3. csap bőr harmonizálását,
4. csap csontok és izületek harmonizálását,
5. csap vízháztartás harmonizálását,
6. csap a betegségek folyamán eldeformálódott testrész állapotának javítását,
7. csap tüdő-légzéssel kapcsolatos panaszok enyhítését,
8. csap az agy helytelen működése következtében kialakult betegségek tüneteinek enyhítését,
9. A nyolc csap egyenlő arányú keveréke segít a teljes szervezet egyensúlyának a helyreállításában.
A már kialakult betegségek figyelembe vételével életmód tanácsadóink javaslatot tesznek arra vonatkozóan, hogy melyik fajta vízből, mennyit kell fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet egyensúlyahelyreálljon. Ha fontos az egészsége, keressen bennünket, szeretettel várunk minden érdeklődőt: Dorogházán (3153 Dorogháza, Szent István u.12